tisdag 2 april 2013

Tur att det är en kort vecka

April börjar bra. Det är mörkt när man stiger upp, det är en massa minusgrader och det är enkelspårstrafik mellan Lund och Malmö, men annars går det bra.

Säga vad man vill, men Trafikverket och Skånetrafiken har helt klart en god förbättringspotential vad gäller trafikstörningar. Det finns en tvärbana mellan Kävlinge och Malmö, dvs den gör en bypass på Lund, som används för godstrafik och när det är stopp mellan Malmö och Lund. Den använde de i morse. Vad dom däremot inte använde var möjligheten att informera om att de körde på den.

Ombord på mitt pågatåg fanns ett antal turister som skulle flyga från Kastrup och turister tenderar till att vara stressade ända fram till de sitter ombord på flygplanet. Eftersom Trafikverket/Skånetrafiken valde att vänta med upplysningen om att det var enkelspår mellan Lund och Malmö ända tills vi stod stilla vid en signal på väg in mot Lund så blev dagens turister lite mer stressade än normalt. Om Trafikverket/Skånetrafiken kläckt ur sig det innan Kävlinge hade alla som skulle över till Danmark eller bara till Malmö kunnat byta tåg där och inte åka till Lund och trängas på perronger och informationstavlor.

Information är inte Trafikverkets/Skånetrafikens starka sida, men om de tänkte efter lite så skulle de kunna få nöjdare resenärer. Fast nöjda resenärer kanske inte är bonusgrundande för cheferna.

2 kommentarer:

  1. Hej Sundspendlaren,
    jag heter Linda och är sektionschef för Trafikinformation järnväg på Trafikverket här i syd.
    En del av mitt uppdrag är att se till att vi blir bättre på att leverera god trafikinfikinformation och därför behöver jag din hjälp.

    Varifrån åkte du och vilken tidpunkt var det?
    Om jag vet det kan jag undersöka vad som har hänt vid det aktuella tillfället.

    Ha en riktigt bra dag
    //Linda

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hejsan...

      Kul att få svar från Er i bloggen.

      Jag åkte från Dösjebro 06:18 (tåg 1705) och byter normalt till Öresundståg 1021 som går 06:41 från Lund. När vi hade lämnat Gunnesbo så fastnade vi i en signal och först då informerade tågvärden oss om att det var enkelspår mellan Lund och Malmö och att vårt tåg skulle få slutstation Lund. Vilket resulterade att vi som skulle åka till Malmö/Köpenhamn inte åkte från Lund förrän 07:01 med ett Öresundståg.

      Eftersom det norrgående tåget (tåg 1712) som går 06:09 från Dösjebro var försenat så trodde vi först att det var fel på det tåget (dvs vi på perrongen säger att lokföraren försovit sig), men när vi fastnade i Gunnesbo så insåg vi att det var enkelspåret som var problemet för det tåget också. Alltså fanns problemet redan innan vi lämnade Kävlinge.

      Jag fick lite tid över i Lund och kunde då konstatera, genom er hemsida, att öresundståg 1021 gjorde ett extra stopp i Kävlinge och öresundståg 1323 sitt ordinarie stopp innan de växlades in på Lommabanan. Med andra ord så kunde alla vi som skulle till Malmö/Köpenhamn och satt på pågatåget ha hoppat av i Kävlinge, väntat några minuter och sedan hoppat på öresundståget och i princip kommit fram i tid. OM vi bara fått informationen. Det kan ju mycket väl vara så att Ni gjort Ert jobb, men att informationen stannade hos ombordpersonalen för att slippa gnälliga passagerare, men oavsett vilket så har du en förbättringspotential i informationskedjan mellan Er trafikledning och vi på sätet i tåget.

      Om du vill ha mer information så kan du mejla mig på tage snabel-a olsin punkt se.

      Radera