måndag 22 april 2013

Jag tror jag dörr

Jag börjar tro att dörrarna ombord på tågen är ditsatta av nägon som jobbar på uppdrag av någon med bockskägg, eldgaffel och horn. Dagens dörrepisod kommer från pågatåget.

Mellan tysta kupén och vanliga kupén finns en glasdörr med en knappatrapp mitt på. Knappatrappen sitter där för att resenärerna ska trycka på den så att rörelsesensorn, som sitter i dörrkarmen rakt ovanför knappatrappen, ska reagera och dörren öppnas. Det är så det är tänkt att fungera, men inte idag. I Kävlinge kliver det ombord en kvinna som tänkt sig en lugn resa i den tysta kupén. Väl framme vid dörren trycker hon på knappatrappen. Inget händer. Ett hårdare tryck på knappatrappen. Inget händer. Kvinnan trycker så hårt på knappatrappen att dörren nästan bågnar. Inget händer. Kvinnan ger upp och sätter sig på sätet vid dörren. Halvannan minut senare öppnar och stänger sig dörren utan att någon är i närheten. Nu får vi som ser detta kämpa för att hålla masken, men det verkar som om kvinnan, som sitter med ryggen mot dörren, inte noterar dess aktivitet.

En station och en liten stund senare är det dags för konduktören att försöka ta sig genom den bångstyriga dörren med knappatrapp. Eftersom kinduktören är vad med bångstyriga dörrar så skjuts dörren upp för hand efter den sedvaliga knappatrapptryckningen följd av viftande framför rörelsesensorn. Konduktören fortsätter sedan in i den bakre förarhytten för att förbereda dagens minaretutrop. Dörren in till förarhytten har en gammal hederlig mekanisk låsmekanism, som dagen till ära fungerar lite si så där. Just innan konduktören ska påbörja utropet flyger dörren till förarhytten upp, slår emot sätet på andra sidan och avslutar med att gunga lätt mellan dess två ytterlägen. Relativt snabbt kommer det ut en arm från förarhytten, rörelsen är inte helt olik den panikartade armrörelse som utförs när en toalettdörr öppnas utan att nyttjaren av faciliteten så önskat, och fångar dörren i dess gungrörelse. Dörren stängs snabbt och hårt och ögonblicket efter påbörjas "Vi ankommer strax till Lund...".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar